Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaszANiaSzef Kuchni (875)

Kiełbasa rosyjska

Ważne żeby wieprzowina nie była zbyt tłusta

Składniki:
  • wieprzowina , 5 kg
  • wołowina , 2 kg
  • słonina, 3 kg
  • sól spożywcza, 300 g
  • saletra, 5 g
  • cukier, 20 g
  • pieprz, 10 g
  • ziele angielskie, 5 g
  • kardamon, 5 g
  • wino, 1 szkl.
  • jelito cienkie, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mięso dokładnie wyżyłować, pokrajać w kawałki, zmieszać z solą, saletrą i cukrem, wynieść w chłodne miejsce na 5 dni. Po tym okresie przepuścić mięso przez maszynkę, dodać zmielone przyprawy i wyrabiać, aż masa stanie się jednolita i gładka. W czasie wyrabiania dodawać po trochu wino tak, aby cała jego ilość została wchłonięta przez mięso. Następnie dodać do masy pokrajaną w kostkę (2—3 mm) słoninę i całość wymieszać. Jelita wytrzeć do sucha z obydwu stron i bardzo ścisło napełniać masą; końce jelit ciasno związać. Gotowe kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na 2 dni, aby nadzienie dobrze osiadło w jelitach, następnie przenieść kiełbasy do wędzarni i wędzić 6 dni zimnym dymem. Po uwędzeniu zawiesić w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu na 25 dni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650