|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KaszANiaSzef Kuchni (875) Kiełbasa rosyjskaWażne żeby wieprzowina nie była zbyt tłusta Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso dokładnie wyżyłować, pokrajać w kawałki, zmieszać z solą, saletrą i cukrem, wynieść w chłodne miejsce na 5 dni. Po tym okresie przepuścić mięso przez maszynkę, dodać zmielone przyprawy i wyrabiać, aż masa stanie się jednolita i gładka. W czasie wyrabiania dodawać po trochu wino tak, aby cała jego ilość została wchłonięta przez mięso. Następnie dodać do masy pokrajaną w kostkę (2—3 mm) słoninę i całość wymieszać. Jelita wytrzeć do sucha z obydwu stron i bardzo ścisło napełniać masą; końce jelit ciasno związać. Gotowe kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na 2 dni, aby nadzienie dobrze osiadło w jelitach, następnie przenieść kiełbasy do wędzarni i wędzić 6 dni zimnym dymem. Po uwędzeniu zawiesić w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu na 25 dni. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|