Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
rafik80Srebrny Szef Kuchni (2006)

Szynka westfalska

Pyszniutka

Składniki:
  • szynka, 2 szt.
  • sól, 2 szkl.
  • saletra, 15 g
  • ząbek czosnku, 4 szt.
  • tymianek, 1 szczypta
  • majeranek, 1 szt.
  • liście laurowe, 2 szt.
  • kolendra, 1 szczypta
  • ziele angielskie ziarnka, 1 szczypta
  • jałowiec, 1 szczypta
  • cząber, 1 szczypta
  • bazylia, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Sól i przyprawy utłuc grubo w moździerzu i mieszaniną tą mono natrzeć szynki. Włożyć następnie do drewnianego naczynia, przesypać mieszaniną soli i korzeni, dodać ząbki czosnku. Zostawić na 3 tygodnie, przewracając szynki co kilka dni. W razie potrzeby uzupełnić powstały sok solanką przyrządzoną z przegotowanej wody i soli tak, aby szynki były całkowicie zanurzone. Po trzech tygodniach szynki wyjąć, obsuszyć na powietrzu, zaszyć w grube, rzadkie płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca. Po uwędzeniu nie zdejmować płótna, lecz zaszyte w nie szynki przechowywać w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu na wisząco albo w drewnianym naczyniu, obłożone sporą ilością suchego, pachnącego siana. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650