|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaSól i przyprawy utłuc grubo w moździerzu i mieszaniną tą mono natrzeć szynki. Włożyć następnie do drewnianego naczynia, przesypać mieszaniną soli i korzeni, dodać ząbki czosnku. Zostawić na 3 tygodnie, przewracając szynki co kilka dni. W razie potrzeby uzupełnić powstały sok solanką przyrządzoną z przegotowanej wody i soli tak, aby szynki były całkowicie zanurzone. Po trzech tygodniach szynki wyjąć, obsuszyć na powietrzu, zaszyć w grube, rzadkie płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca. Po uwędzeniu nie zdejmować płótna, lecz zaszyte w nie szynki przechowywać w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu na wisząco albo w drewnianym naczyniu, obłożone sporą ilością suchego, pachnącego siana. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|