Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Gołąbki podlaskie

Można odlecieć po skosztowaniu

Składniki:
  • kasza gryczana , 30 dag
  • liście kapusty kwaszonej, 2 szt.
  • cebula, 3 dag
  • słonina, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • olej, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Na Podlasiu często też gołąbki nadziewano kaszą gryczaną. W tym przypadku potrzebne są całe liście z kapusty kwaszonej. Wrzucano niekiedy do beczki kilka całych główek lub wykładano luźnymi liśćmi dno beczki. Kiedy mamy takie liście, przyrządzamy farsz. Zagotować kaszę gryczaną i odstawić. Kiedy „dojdzie", zmieszać z tłuszczem i skwarkami ze słoniny oraz zeszkloną, drobno pokrajaną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać. Zawijać farsz w kapuściane liście i układać gołąbki na wysmarowanej olejem blasze. Pokropić z wierzchu olejem i .piec pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Gotowe danie polać stopionym masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650