|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaNa Podlasiu często też gołąbki nadziewano kaszą gryczaną. W tym przypadku potrzebne są całe liście z kapusty kwaszonej. Wrzucano niekiedy do beczki kilka całych główek lub wykładano luźnymi liśćmi dno beczki. Kiedy mamy takie liście, przyrządzamy farsz. Zagotować kaszę gryczaną i odstawić. Kiedy „dojdzie", zmieszać z tłuszczem i skwarkami ze słoniny oraz zeszkloną, drobno pokrajaną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać. Zawijać farsz w kapuściane liście i układać gołąbki na wysmarowanej olejem blasze. Pokropić z wierzchu olejem i .piec pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Gotowe danie polać stopionym masłem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|