Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Surojadki po białostocku

Mniam :)

Składniki:
  • surojadek, 60 dag
  • słonina, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  • mąka , 2 dag
  • śmietana, 125 ml
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Oczyszczone surojadki obrać z kolorowej skórki (uważać, aby nie miały różowych trzonów, gdyż wtedy są bardzo gorzkie), przekrajać każdą na 2—4 kawałki, wrzucać na osoloną wrzącą wodę, zagotować i wyłożyć na sito. Słoninę pokrajać w kostkę, przesmażyć krótko z cebulą, włożyć grzyby i dusić pod przykryciem 15—20 min. Sos, który puszczą, powinien się 'wygotować. Wówczas posypać mąką, dodać śmietanę, ewentualnie dosolić i wsypać pieprzu. Podawać z ziemniakami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650