Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szpinak zasmażany Szpinak zasmażany.jpg
Szpinak zasmażany
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Szpinak zasmażany

Zamiast czosnku można przyprawiać gałką muszkatołową lub zrumienioną cebulą.

Składniki:
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 2 dag
  • mleko, 0.25 l
  • masło, 3 dag
  • szpinak , 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Świeży szpinak przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody. Odciąć korzonki, włożyć do rondla, zalać wodą, lekko osolić i krótko gotować na silnym ogniu. W czasie gotowania zamieszać. Gdy jest miękki, odcedzić, osaczyć dokładnie, przyciskając łyżką do dna cedzaka. Przepuścić przez, maszynkę lub posiekać siekaczem. Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć (nie rumienić). Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, zagotować, jeśli jest bardzo gęsta, dodać wywar ze szpinaku. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, włożyć do szpinaku, dodać zasmażkę, wymieszać razem, mocno podgrzać, ale nie gotować. Wyłożyć na salaterkę, podawać do mięsa, z sadzonymi jajami lub jajami na twardo (posiekać, posypać z wierzchu) i z ziemniakami lub grzankami itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650