|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewlinaSzef Kuchni (880) Marchew z kalarepą i grzankamiZamiast kalarepy można dać 40 dkg szparagów lub fasoli szparagowej. Składniki:
Sposób przygotowaniaMłodą marchew wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać. Kalarepę obrać, opłukać. Warzywa pokrajać w słupki lub w kostkę, albo zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać niedużą ilością wrzącej ,wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (l dkg), gotować do miękkości. Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, zagotować. Połączyć z masłem. Przyrządzić grzanki. Jarzyny wyłożyć na okrągły półmisek, posypać siekaną zieleniną, dookoła obłożyć grzankami. Podawać jako drugie danie. Marchew z kalarepą bez grzanek podaje się jako dodatek do mięsa, omletu, bukietu z jarzyn. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|