Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Marchew z kalarepą i grzankami

Zamiast kalarepy można dać 40 dkg szparagów lub fasoli szparagowej.

Składniki:
  • tłuszcz, 8 dag
  • bułka tarta , 8 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mleko, 0.25 l
  • bułka , 1 szt.
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • koperek, 1 łyżecz.
  • mąka , 2 dag
  • masło, 3 dag
  • kalarepa, 40 dag
  • marchew, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Młodą marchew wyszorować szczoteczką, opłukać, oskrobać. Kalarepę obrać, opłukać. Warzywa pokrajać w słupki lub w kostkę, albo zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać niedużą ilością wrzącej ,wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (l dkg), gotować do miękkości. Odsunąć na bok płyty, oprószyć mąką, zagotować. Połączyć z masłem. Przyrządzić grzanki. Jarzyny wyłożyć na okrągły półmi­sek, posypać siekaną zieleniną, dookoła obłożyć grzankami. Podawać jako drugie danie. Marchew z kalarepą bez grzanek podaje się jako dodatek do mięsa, omletu, bukietu z jarzyn. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650