|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaFormę budyniową lub rondelek z dopasowaną pokrywką wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Nastawić wodę w rondlu z dopasowaną pokrywą. Dynię umyć, obrać, pokrajać na wałki, rozgotować, przetrzeć przez sito lub rozetrzeć łyżką. Masło utrzeć z żółtkami, wsypując stopniowo cukier, a następnie również stopniowo dodać dynię, bułkę tartą, białka ubite na sztywną pianę oraz sok z cytryny i otartą skórkę. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do formy, przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły, ogrzany półmisek, podawać posypany cukrem pudrem lub polany sokiem, np. porzeczkowym. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|