Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Budyń z dyni budyń z dyni.jpg
Budyń z dyni
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Budyń z dyni

Gotować 45—60 min.

Składniki:
  • dynia, 40 dag
  • masło, 2 dag
  • bułka tarta , 6 dag
  • cukier puder, 8 dag
  • jajka, 3 szt.
  • cytryna, 1 szt.
  • margaryna, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Formę budyniową lub rondelek z dopasowaną pokrywką wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Nastawić wodę w rondlu z dopasowaną pokrywą. Dynię umyć, obrać, pokrajać na wałki, rozgotować, przetrzeć przez sito lub rozetrzeć łyżką. Masło utrzeć z żółtkami, wsypując stopniowo cukier, a następnie również stopniowo dodać dynię, bułkę tartą, białka ubite na sztywną pianę oraz sok z cytryny i otartą skórkę. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do formy, przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować. Ugotowany budyń wyłożyć na okrągły, ogrzany półmisek, podawać posypany cukrem pudrem lub polany sokiem, np. porzeczkowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650