Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Budyń kakaowy Budyń kakaowy.jpg
Budyń kakaowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Budyń kakaowy

Budyń można podawać ze słodkimi sosami, np. waniliowym lub szodonowym, albo z sokiem owocowym.

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • bułka tarta , 1 dag
  • margaryna, 2 dag
  • orzechy włoskie, 5 dag
  • mąka , 7 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • jajka, 3 szt.
  • cukier puder, 10 dag
  • kakao, 2 dag
  • masło, 6 dag
  •  
Sposób przygotowania

Formę budyniową lub rondelek z dopasowaną pokrywką wysma­rować margaryną i wysypać tartą bułką. Nastawić wodę w ron­dlu z dopasowaną pokrywką. Kakao wymieszać z częścią cukru, rozprowadzić w gorącym mleku. Masło utrzeć z żółtkami dodając stopniowo cukier i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, mąkę przesiać, orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać soli do smaku, masę przełożyć do formy, przykryć, wsta­wić do wrzącej wody i gotować 45 min. Ugotowany budyń wy­łożyć na okrągły, podgrzany półmisek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650