Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Suflet kawowy Suflet kawowyL.jpg
Suflet kawowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Suflet kawowy

Upieczony suflet podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem.

Składniki:
  • masło, 2 dag
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • cukier puder, 15 dag
  • białka, 4 szt.
  • żółtka, 3 szt.
  • kawa mielona, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Z kawy i małej ilości gorącej wody (pół szklanki) przygotować napar, przecedzić przez sitko. Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością (4 łyżki) zimnej wody. Napar z kawy i zawiesinę mąki ziemniaczanej z wodą dodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia. Z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą na suflet, wyłożyć na ogniotrwały półmisek wysmarowany masłem, zapiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650