Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Mleczko kawowe

Ostudzone mleczko podawać w tych samych naczyniach lub delikatnie podważając nożem przełożyć do kompotierek.

Składniki:
  • kawa zbożowa, 3 dag
  • cukier, 4 dag
  • jajka, 2 szt.
  • mleko, 2 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Zmieloną kawę zaparzyć wrzącą wodą (1/3 szklanki), przecedzić Mleko zagotować, ostudzić, połączyć z naparem kawy. Jaja umyć wybić do miski, utrzeć z cukrem, dodać do mleka z kawą, wy mieszać, wlać do filiżanek lub kubków. Kubki nakryć, wstawi do płaskiego rondla lub brytfanki wypełnionej gorącą wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć pokrywą, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Rondel można także ustawić na płycie kuchennej i podgrzewać do ścięcia się mleczka. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650