Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galaretka agrestowo-truskawkowa lub agrestowo-poziomkowa Galaretka agrestowo-truskawkowa lub agrestowo-poziomkowa.jpg
Galaretka agrestowo-truskawkowa lub agrestowo-poziomkowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Galaretka agrestowo-truskawkowa lub agrestowo-poziomkowa

W taki sam sposób przygotowuje się galaretki z innych owoców.

Składniki:
  • cukier, 70 dag
  • truskawka, 50 dag
  • agrest , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Owoce opłukać, usunąć szypułki. Agrest zemleć na maszynce, a truskaw­ki rozmiażdżyć. Do miazgi owocowej dodać 3A l wody i gotować około 10 minut. Odcisnąć sok i zmierzyć. Odważyć cukier. Gotować sok bez cukru 15—20 minut, następnie wsypać cukier i dalej gotować często mieszając. W czasie gotowania zbierać pianę tworzącą się na powierzchni. Galaretka jest wtedy gotowa, gdy kropla soku przeniesiona na zimny spodek ścina się. Gorącą galaretkę wlewać do słoików; po ostudzeniu na powierzchni galaretki położyć krą­żek zwilżonego spirytusem pergaminu. Słoiki uszczelnić pechem, zakleić celofanem.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650