Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Nalewki na różnych świeżych owocach

Nalewki zyskują na smaku przez dłuższe stanie.

Składniki:
  • owoce, 1 kg
  • spirytus, 1 l
  • wódka , 0.5 l
  • cukier, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Świeże owoce (np. wiśnie, maliny, czarne porzeczki, poziomki, śliwki, arki, dereń, morele) wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem wódką, zakorkować. Macerować 4—6 tygodni (poziomki i maliny 2—3 godnie), co kilka dni wstrząsając butlą. Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia przez lejek z watą. Pozostałe owoce rozgnieść (nie gniotąc pestek), zasypać cukrem i wymieszać z nim przez Wstrząsanie butlą. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można pozostawić na słońcu) na 2—3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, co parę dni jednak mieszać przez wstrząsanie butlą. Wytworzony syrop zlać przez lejek z watą do innego naczynia. Tak otrzymanym syropem doprawić do smaku poprzednio zlany znad owoców płyn i pozostawić go do sklarowania. Resztę syropu można zużyć jako smaczny choć niskoprocentowy gatunek likieru, a pozostałe owoce można jeszcze zalać wódką (45°) otrzymać nalewkę gorszego gatunku. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowana. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650