Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Orzechówka Orzechówka.jpg
Orzechówka
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Orzechówka

Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek.

Składniki:
  • cukier, 1 łyżk.
  • wódka , 1 l
  • orzechy włoskie, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Zielone, niedojrzałe włoskie orzechy, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupa, drobno pokrajać wraz z zieloną zewnętrzną łupiną i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką, zakorkować i pozo­stawić na 3—4 tygodnie (płyn staje się ciemnobrunatny). Po tym czasie lać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą, a pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1—2 tygodnie do rozpuszczenia cukru. Wytworzony syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia z poprzednio zlanym ekstraktem, wymieszać i pozostawić w spokoju do sklarowania. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650