|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewciaSzef Kuchni (850) Biała kawa (ziarnista)Podawać gorącą kawę w dzbanku lub imbryku. Składniki:
Sposób przygotowaniaKawę zaparzyć w specjalnej maszynce do kawy. W razie braku maszynki należy połowę zmielonej kawy zalać zimną wodą w naczyniu używanym wyłącznie do gotowania kawy, gotować 2—3 minuty, dodać resztę kawy, zaparzyć, odstawić na bok płyty, szczelnie przykryć. Po 10 minutach zlewać napar przez sitko. Odcedzony napar połączyć z przegotowanym mlekiem lub śmietanką. Zamiast mleka można połączyć z żółtkami; na 2—3 filiżanki kawy wystarczy 1 żółtko. Ubić pianę, dodać cukier do smaku. Na wierzchu kawy ułożyć piramidki z pianki. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|