Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Biała kawa (ziarnista)

Podawać gorącą kawę w dzbanku lub imbryku.

Składniki:
  • cukier, 8 dag
  • mleko, 0.5 l
  • kawa zbożowa, 2 dag
  • kawa ziarnista, 2 dag
  • woda, 0.5 l
  •  
Sposób przygotowania

Kawę zaparzyć w specjalnej maszynce do kawy. W razie braku maszynki należy połowę zmielonej kawy zalać zimną wodą w naczyniu używanym wyłącznie do gotowania kawy, gotować 2—3 minuty, dodać resztę kawy, zaparzyć, odstawić na bok płyty, szczelnie przykryć. Po 10 minutach zlewać napar przez sitko. Odcedzony napar połączyć z przegotowanym mlekiem lub śmietanką. Zamiast mleka można połączyć z żółtkami; na 2—3 filiżanki kawy wystarczy 1 żółtko. Ubić pianę, dodać cukier do smaku. Na wierzchu kawy ułożyć piramidki z pianki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650