Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kotlety z cielęciny (wołowiny, wieprzowiny) i kapusty kotlety-z-mięsa-i-kapusty.jpg
Kotlety z cielęciny (wołowiny, wieprzowiny) i kapusty
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Kotlety z cielęciny (wołowiny, wieprzowiny) i kapusty

W taki sam sposób można przygotować kotlety z mięsa i ugo­towanych kalafiorów, ziemniaków lub ryżu.

Składniki:
  • cielęcina , 40 dag
  • smalec, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • kapusta włoska, 80 dag
  • czerstwa bułka, 8 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • bułka tarta , 5 dag
  • jajka, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mięso pokrajać na kawałki jak na gulasz, osolić i usmażyć na tłuszczu, po czym zdjąć z patelni. W pozostałym tłuszczu usmażyć pokrajaną cebulę, dodać paprykę i zasmażyć, mieszając z cebulą. Kapustę pokrajać na kilka części, zalać w rondlu wrzącą wodą, dodać sól i ugotować tak, aby nie była zupełnie miękka, po czym odcedzić i dokładnie odcisnąć wodę (np. przez płótno). Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, kapustę i bułkę zemleć, dodać 2 łyżki tartej bułki oraz jaja. Przyprawić pieprzem i solą. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jedno­litą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka, dodać tartej bułki. Z masy uformować wałek, podzielić na kilka równych części i ukształto­wać kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na silnie roz­grzanym smalcu z obydwu stron na złoty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650