|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: maQSzef Kuchni (1180) Kotlety z cielęciny (wołowiny, wieprzowiny) i kapustyW taki sam sposób można przygotować kotlety z mięsa i ugotowanych kalafiorów, ziemniaków lub ryżu. Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso pokrajać na kawałki jak na gulasz, osolić i usmażyć na tłuszczu, po czym zdjąć z patelni. W pozostałym tłuszczu usmażyć pokrajaną cebulę, dodać paprykę i zasmażyć, mieszając z cebulą. Kapustę pokrajać na kilka części, zalać w rondlu wrzącą wodą, dodać sól i ugotować tak, aby nie była zupełnie miękka, po czym odcedzić i dokładnie odcisnąć wodę (np. przez płótno). Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, kapustę i bułkę zemleć, dodać 2 łyżki tartej bułki oraz jaja. Przyprawić pieprzem i solą. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt rzadka, dodać tartej bułki. Z masy uformować wałek, podzielić na kilka równych części i ukształtować kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu z obydwu stron na złoty kolor. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|