Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Bigos Bigos.jpg
Bigos
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Bigos

Proponuje zamrozić część bigosu na "później"

Składniki:
  • wieprzowina , 25 dag
  • smalec, 3 dag
  • boczek wędzony, 10 dag
  • kapusta kwaszona, 50 dag
  • kapusta, 50 dag
  • mięso pieczone, 10 dag
  • kiełbasa, 10 dag
  • koncentrat pomidorowy, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • liście laurowe, 1 szt.
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Wieprzowinę pokrajać ha niewielkie kawałki, usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu i włożyć wraz z tłuszczem do rondla; dodać pokrajany boczek i pokrajaną kapustę kwaszoną oraz świeżą. Wlać tyle wody, aby pokryła produkty i gotować bez przykrycia, dodać liście laurowe. Po ugotowaniu produktów dodać pokrajane, pieczone mięsa, sos z pieczenia i pokrajaną kiełbasę. Im wiece rodzajów mięsa zawiera bigos, tym jest smaczniejszy. Koncentra pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do rondla, wymieszać i zagotować. Przyprawić mielonym pieprzem i solą. Po ostudzeniu bigosu włożyć go do kamionkowego naczynia i pozostawić na 2—3 dni w zimnym miejscu. Rozgrzewać bezpośrednio prze podaniem. Bigos przygotowuje się również z samej kwaszonej kapusty. Do gotowania można dodać ok. 5 dkg uprzednio namoczonych, suszonych grzybów oraz drobno pokrajaną usmażoną cebulę. Zamiast kiełbasy, można dodać większą ilość pieczonych lub smażonych mięs. Podczas zimy wygodnie jest przygotować większą ilość bigosu, przechowywać go w zimnym miejscu i rozgrzewać stopniowo w miarę potrzeby. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650