Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kotlety mielone Kotlety mielone.jpg
Kotlety mielone
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Kotlety mielone

Zamiast surowej cebuli można dodać do masy drobno pokrajany strąk papryki

Składniki:
  • smalec, 5 dag
  • bułka tarta , 2 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • cebula, 5 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • czerstwa bułka, 7 dag
  • mielone mięso, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa (wołowo-wieprzowe, końsko-wieprzowe, cielęco-wieprzowe, baranie, z dzika oraz z sarny lub jelenia z dodatkiem tłustej wieprzowiny podgardla lub boczku). Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę pokrajać bardzo drobno. Mięso połączyć z bułką, cebulą i jajem, dodać przyprawy; masę dokładnie wyrobić. Przygotowaną masę podzielić na równe części, uformować kule, obtoczyć je w tartej bułce, spłaszczyć na grubość ok. 1,5 cm i nadać im przy użyciu noża kształt okrągły lub owalny, zwężający się z jednej strony, wyrównując jednocześnie brzegi. Smalec rozgrzać silnie na patelni, włożyć kotlety i usmażyć z obydwu stron. Podawać z ziemniakami lub makaronem - krajanką - i marchewką z groszkiem lub sałatką z kwaszonej kapusty. Zamiast surowej cebuli można dodać do masy drobno pokrajany strąk papryki, posiekany koperek lub nać pietruszki. Do mięsa baraniego dodaje się l—2 ząbki czosnku roztartego z solą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650