Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Nóżki cielęce smażone w cieście

Nóżki w cieście podaje się na gorąco z ostrym sosem lub z sałatką przyprawioną na ostro.

  • Sposób przygotowania: smażone
Składniki:
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • liście laurowe, 1 szt.
  • włoszczyzna, 25 dag
  • nóżki cielęce, 4 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • mąka , 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Nóżki dokładnie oczyścić, opłukać, włożyć do rondla z wrzącą wodą, zagotować, odcedzić i poprzecinać wzdłuż. Włożyć do wrzą­cej osolonej wody i gotować. W połowie gotowania dodać włoszczyznę, liść laurowy i angielskie ziele. Gdy mięso będzie miękkie i oddzieli się od kości, odcedzić wodę, usunąć kości i grubsze chrząstki. Każdą nóżkę przeciąć na dwa prostokąty, ułożyć na desce, przycisnąć drugą deską, obciążyć i pozostawić do zastudzenia. Bezpośrednio przed smażeniem przygotować ciasto. Mąkę rozmieszać z żółtkami, olejem i wodą (pół szklanki), ciasto osolić i dodać pianę ubitą z białek. Przygotowane kawałki mięsa przekrajać na połowy, osolić i posypać pieprzem; zanurzać w cieście i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu na złoty kolor z obydwu stron. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650