|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: maQSzef Kuchni (1180) Kotlety schabowe panierowanePodawać z ziemniakami i surówkami Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso opłukać i odrąbać kręgosłup, pozostawić kości żebrowe i wyciąć kotlety w taki sposób, aby każdy z nich pozostał z kością. Kotlety naciąć w kilku miejscach na obwodzie, pobić tłuczkiem i nadać im owalny kształt. Natrzeć przyprawami z obydwu stron. Zanurzyć kolejno w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce. Bułkę przycisnąć nożem, aby nie odpadała od kotletów i wyrównać ich brzegi. Smalec rozgrzać silnie na patelni, włożyć kotlety i usmażyć je na złocisty kolor z obydwu stron. Podawać z ziemniakami i surówkami, np. sałatką z pomidorów, kwaszoną kapustą lub ogórkami. Kotlety schabowe bez kostki można przygotować w taki sam sposób, usuwając przed ich formowaniem również kości żebrowe. Tak samo przyrządza się kotlety i sznycle wieprzowe panierowane z mięsa bez kości, wykrajanego w poprzek włókien z innej części tuszy (np. frykando — od szynki). |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|