Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kotlety schabowe panierowane schab-panierowany.jpg
Kotlety schabowe panierowane
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Kotlety schabowe panierowane

Podawać z ziemniakami i surówkami

Składniki:
  • smalec, 5 dag
  • bułka tarta , 5 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 2 dag
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • schab , 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać i odrąbać kręgosłup, pozostawić kości żebrowe i wyciąć kotlety w taki sposób, aby każdy z nich pozostał z kością. Kotlety naciąć w kilku miejscach na obwodzie, pobić tłuczkiem i nadać im owalny kształt. Natrzeć przyprawami z obydwu stron. Zanurzyć kolejno w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce. Bułkę przycisnąć nożem, aby nie odpadała od kotletów i wyrównać ich brzegi. Smalec rozgrzać silnie na patelni, włożyć kotlety i usma­żyć je na złocisty kolor z obydwu stron. Podawać z ziemniakami i surówkami, np. sałatką z pomidorów, kwaszoną kapustą lub ogórkami. Kotlety schabowe bez kostki można przygotować w taki sam spo­sób, usuwając przed ich formowaniem również kości żebrowe. Tak samo przyrządza się kotlety i sznycle wieprzowe panierowane z mięsa bez kości, wykrajanego w poprzek włókien z innej części tuszy (np. frykando — od szynki). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650