Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zrazy w sosie śmietanowym Zrazy w sosie śmietanowym.jpg
Zrazy w sosie śmietanowym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Zrazy w sosie śmietanowym

Sos śmietanowy dodaje mięsku delikatności.

Składniki:
  • wołowina , 60 dag
  • mąka , 1 dag
  • smalec, 4 dag
  • cebula, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • liście laurowe, 1 szt.
  • pieczarka, 100 g
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, usunąć błony i pokrajać na 4 części w poprzek włókien, a następnie rozbić je tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować z nich możliwie regularne, okrągłe lub owalne plastry grubości ok. l cm. Osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Smalec rozgrzać silnie na patelni i obsmażyć zrazy z obydwu stron; przełożyć je do szerokiego rondla, zalać wodą (pół szklanki) i dusić pod przykryciem. Cebulę pokrajać w pla­sterki, usmażyć w pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa wraz z przyprawami i pokrojonymi drobniej grzybami. Dusić mięso do miękkości, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Podawać w sosie śmietanowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650