|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z jarmużu ( brukselki)Zamiast jarmużu można do sałatki zastosować brukselkę, którą należy ugotować w całości i przekrajać na pół. Składniki:
Sposób przygotowaniaObrane z ogonków i z grubych nerwów liście jarmużu wrzucić do wrzącej, osolonej wody i na pół ugotować bez przykrycia. Odcedzić, ostudzić, grubo poszatkować. Ogórki, jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokrajać w kostkę, pomidory w cząstki. Wszystkie składniki połączyć, skropić kwasem, wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem. Jaja ugotować na twardo, grubo posiekać i posypać po wierzchu sałatki. Pomidory można zastąpić papryką lub startą marchwią. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|