Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z jarmużu ( brukselki)

Zamiast jarmużu można do sałatki zastosować brukselkę, którą należy ugotować w całości i przekrajać na pół.

Składniki:
  • jarmuż, 50 dag
  • ogórek kwaszony, 10 dag
  • jabłko, 10 dag
  • cebula, 5 dag
  • pomidor, 10 dag
  • śmietana, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • sok z cytryny, 1 łyżecz.
  • jajka, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Obrane z ogonków i z grubych nerwów liście jarmużu wrzucić do wrzącej, osolonej wody i na pół ugotować bez przykrycia. Odcedzić, ostudzić, grubo poszatkować. Ogórki, jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokrajać w kostkę, pomidory w cząstki. Wszystkie składniki połączyć, skropić kwasem, wy­mieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem. Jaja ugotować na twardo, grubo posiekać i posypać po wierzchu sałatki. Pomidory można zastąpić papryką lub startą marchwią. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650