Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Ozory gotowane Ozory gotowane.jpg
Ozory gotowane
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Ozory gotowane

Polecam z sosem pomidorowym

Składniki:
  • ozór, 60 dag
  • włoszczyzna, 30 dag
  • cebula, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • liście laurowe, 1 szt.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Ozory dokładnie umyć, wyciąć gruczoły ślinowe, zalać górącą wodą, dądać sól i gotować, po czym dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować dalej. Miękkie ozory wyjąć z wywaru i włóżyć do zimnej wody, aby ostygły. Po ostudzeniu usunąć z nich grubą skórę, włożyć ponownie do wywaru i dogotować do zupełnej miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrajać w poprzek skośnie w plasterki. Z odcedzonego wywaru z ozorów przygotować sos, np. polski szary z rodzynkami, chrzanowy, pomidorowy lub ogórkowy. Pokrajane ozory włożyć do sosu, wymieszać, rozgrzać potrawę i podać ją z ziemniakami z wody, posypanymi posiekanym koperkiem lub nacią pietruszki 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650