Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Fasola po staropolsku

Podawać jako samodzielne danie.

Składniki:
  • fasola biała, 40 dag
  • boczek wędzony, 10 dag
  • cebula, 10 dag
  • mąka , 6 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • suszona śliwka, 10 dag
  • rodzynki, 5 dag
  • miód, 4 dag
  • karmel, 1 łyżecz.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Fasolę ugotować. Boczek pokrajać w kostkę i podsmażyć razem z pokrajaną cebulą. Śliwki opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, usunąć pestki i pokrajać śliwki w paski. Z mąki i tłuszczu zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z fasoli, dodać boczek, śliwki, rodzynki, miód i karmel; zagoto­wać, połączyć z fasolą, przyprawić do smaku, poddusić mieszając. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650