Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Kotletyy z pęczaku

Do masy pęczakowej można również dodać zmieloną włoszczyznę pozostałą z gotowania wywaru lub okrawki mięsa.

Składniki:
  • kasza jęczmienna , 30 dag
  • jajka, 2 szt.
  • koperek, 2 łyżk.
  • natka pietruszki, 2 łyżk.
  • tłuszcz, 8 dag
  • cebula, 5 dag
  • bułka tarta , 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • kostka bulionowa, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Pęczak opłukać, włożyć do wrzącej wody (4 szklanki), ugotować pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając. Ostudzoną kaszę zemleć w maszynce. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Kaszę utrzeć starannie z cebulą i jajami, dodać zieleninę, sól, pieprz oraz rozpuszczona w łyżce wrzącej wody kostkę rosołu z drobiu. Formować okrą­głe kotlety, obtaczać w tartej bułce, usmażyć na złoty kolor Podawać z surówkami warzywnymi oraz z sosem grzybowym pomidorowym lub koperkowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650