Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Krokiety z płatków owsianych

Podawać z sosem pomidorowym na kiełbasie lub jako dodatek do warzyw

Składniki:
  • smalec, 1 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  • sól, 1 szczypta
  • koperek, 1 łyżk.
  • ser żółty, 5 dag
  • jajka, 4 szt.
  • masło, 1 dag
  • mleko, 3 szkl.
  • płatki owsiane, 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Do wrzącego mleka dodać tłuszcz i sól; mieszając wsypać płatki i zagotować. Ugotowane na gęsto płatki przestudzić, dodać utarty ser, drobno pokrajany koperek, 3 rozmącone jaja i sól do smaku; dobrze wyrobić. Masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, rozsmarować na grubość 1,5 cm, powierzchnię wygładzić, odstawić w zimne miejsce do stężenia. Blachę z zastudzoną masą podgrzać, odwrócić na stolnicy i wyjąć; krajać pasy szerokości 2,5 cm i długości 8 cm. Utorowane krokiety panierować w jaju i tartej bułce, smażyć z obu stron zanurzone do połowy w tłuszczu i wstawić do piekarnika na kilka minut. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650