|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Krokiety z płatków owsianychPodawać z sosem pomidorowym na kiełbasie lub jako dodatek do warzyw Składniki:
Sposób przygotowaniaDo wrzącego mleka dodać tłuszcz i sól; mieszając wsypać płatki i zagotować. Ugotowane na gęsto płatki przestudzić, dodać utarty ser, drobno pokrajany koperek, 3 rozmącone jaja i sól do smaku; dobrze wyrobić. Masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, rozsmarować na grubość 1,5 cm, powierzchnię wygładzić, odstawić w zimne miejsce do stężenia. Blachę z zastudzoną masą podgrzać, odwrócić na stolnicy i wyjąć; krajać pasy szerokości 2,5 cm i długości 8 cm. Utorowane krokiety panierować w jaju i tartej bułce, smażyć z obu stron zanurzone do połowy w tłuszczu i wstawić do piekarnika na kilka minut. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|