Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński2.jpg
Barszcz ukraiński
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Barszcz ukraiński

Do barszczu można dodać ugotowane mięso

Składniki:
  • burak, 30 dag
  • marchew, 1 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • seler, 0.2 szt.
  • kapusta głowiasta biała , 15 dag
  • pomidor, 2 szt.
  • fasola szparagowa, 10 dag
  • mąka , 3 dag
  • śmietana, 12 dag
  • sok z buraków, 0.5 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa korzeniowe umyć, obrać, zetrzeć na tarce o duży otworach lub pokrajać w cienkie paseczki, zalać wrzącą wodą albo wywarem z mięsa lub kości (6 szklanek) i gotować. Fasolę szparagową umyć, pokrajać w ukośne paski, dodać do jarzyn (fasolę suchą uprzednio umyć i namoczyć w letniej, przegoto­wanej wodzie na 12 godz., po czym podgotować w tej samej wodzie, a następnie połączyć z gotującymi się jarzynami). Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, włożyć do zupy, razem go­tować. Dodać umyte, obrane i pokrajane w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa i ziemniaki będą prawie miękkie, dodać do zupy umyte i pokrajane w ćwiartki pomidory lub koncentrat pomi­dorowy. Śmietanę rozmieszać z mąką, zagęścić zupę, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i kwasem burakowym, dodać posiekaną zieleninę. Do barszczu można dodać gotowane lub pieczone mięso, ugo­towany boczek (wywar zużyć do barszczu), pokrajaną na ka­wałki kiełbasę lub jaja ugotowane na twardo, w ćwiartkach. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650