Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Budyń z ryb Budyń z ryb.jpg
Budyń z ryb
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
giBBonSzef Kuchni (1115)

Budyń z ryb

Podawać z ziemniakami, polany masłem lub z sosami szczypiorkowym, chrzanowym i z surówkami.

Składniki:
  • dorada, 25 dag
  • halibut, 50 dag
  • szczupak, 25 dag
  • wywar z włoszczyzny, 4 szkl.
  • jajka, 4 szt.
  • masło, 4 dag
  • cebula, 1 szt.
  • mleko, 0.5 szkl.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • bułka tarta , 2 dag
  • tłuszcz, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Sprawione ryby opłukać, włożyć do wywaru i gotować 10—15 min. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Bułki na­moczyć w mleku. Ugotowaną i ostudzoną rybę wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od ości i wraz z namoczoną bułką i częścią ugo­towanej włoszczyzny zemleć w maszynce. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem, a następnie dodać zmieloną masę rybną, nać pietruszki, sól, pieprz i pianę ubitą z białek. Całość lekko wy­mieszać i włożyć do przygotowanej formy, przykryć pokrywą. Naczynie z masą budyniową zanurzyć w garnku z wrzącą wód do 3/4 jego wysokości i gotować ok. 45 min. Ugotowany budyi wyjąć ostrożnie z formy i podzielić na porcje.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650