|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso umyć, włożyć do zimnej wody (8 szklanek), zagotować pod przykryciem na silnym ogniu, zszumować (szumowin nie wyrzucać, gdyż zawierają wysoko gatunkowe białko; należy je zużytkować do drugiego dania, sosu itp.), następnie zmniejszyć płomień i gotować l godz. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do rosołu razem z przekrajaną na pół i zrumienioną na blasze cebulą. Dodać korzenie i dalej gotować ok. l godz. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru. Rosół podawać na talerzach, posypany posiekaną zieleniną, z makaronem, kluskami lanymi, kładzionymi lub francuskimi albo z kaszą pokrajaną w kostkę; rosół w filiżankach podawać z pasztecikami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|