Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Sos waniliowy

Podawać na zimno

Składniki:
  • żółtka, 2 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1 dag
  • cukier waniliowy, 0.5 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować mleko (3/4 szklanki) z wanilią; mąkę ziemniaczaną rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem, wlać do wrzącego mleka, zagęścić je. Żółtka utrzeć z cukrem i wlewać stopniowo do lekko ostudzonego, zagęszczonego mleka. Gdyby sos był za gęsty można go rozrzedzić mlekiem. Sos waniliowy podaje się na zimno do różnego rodzaju kisieli owocowych, naleśników, słodkich zapiekanek, gotowanych owo­ców lub na gorąco do słodkich budyniów. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650