Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galaretka z drobiu w foremkach galaretka z drobiu w foremkach.jpg
Galaretka z drobiu w foremkach
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Galaretka z drobiu w foremkach

Podawać z zimnymi sosami.

Składniki:
  • drób , 40 dag
  • rosół, 0.75 l
  • cebula, 3 dag
  • białka, 3 szt.
  • żelatyna, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Cebulę zrumienić na płycie, zalać rosołem z kury i podgotować, jeżeli po­trzeba dodać do rosołu przyprawy, włożyć resztki ugotowanego mięsa, prze­znaczonego na galaretę, podgotować go przez chwilę, mięso wyjąć, rosół sta­rannie odtłuścić, odcedzić, wymieszać z żelatyną, jeżeli potrzeba, sklarować. Mięso obrać ze skóry, pokrajać na kawałki. Dno okrągłych foremek lub filiżanek pokryć cienką warstwą stygnącej galarety, zastudzić, na galarecie ułożyć przybranie. Mięso podzielić na równe porcje, włożyć do foremek, zalać kilkoma łyżkami galarety i zastudzić, aby przybranie i mięso przylgnęło do galarety. Krzepnącą galaretą powtórnie zalać mięso tak, aby zostało nią całkowicieprzykryte i galaretę zastudzić. Przed podaniem foremki na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć ź foremek i wydać porcjowo lub ułożone na półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6760
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650