Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Pasztet z koniny

Zapiec w piekarniku około 0.5 godziny

Składniki:
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 2 szt.
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 6 dag
  • tłuszcz, 10 dag
  • ziemniak, 80 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • konina, 1.5 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać i ugotować w osolonym wywarze z pietruszką i liściembobkowym. Ziemniaki ugotować, obrać, ostudzić. Mięso wraz z ziemniakami i pietruszką zemleć kilka razy przez maszynkę. O ile możności, zastosować sitko, pasztetowe o drobnych okach. Cebulę zrumienić na jasnozłoty kolor, wlać wraz z tłuszczem do masy mięsnej, dodać przyprawy i starannie wyrobić ręką. Jeżeli masa zbyt sucha,dodać trochę odcedzonego rosołu. Rondelek posmarować tłuszczem, włożyć do niego masę, ugnieść równo­miernie łyżką i zapiec w gorącym piekarniku lub ugotowaćw parze w formie budyniowej. Pasztet ten jest smacznym dodatkiem do chleba. Podany na gorąco z sa­łatą warzywną może stanowić drugie danie. Można go też zapiec w kruchym cieście. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650