|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860) Pasztet z koninyZapiec w piekarniku około 0.5 godziny Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso opłukać i ugotować w osolonym wywarze z pietruszką i liściembobkowym. Ziemniaki ugotować, obrać, ostudzić. Mięso wraz z ziemniakami i pietruszką zemleć kilka razy przez maszynkę. O ile możności, zastosować sitko, pasztetowe o drobnych okach. Cebulę zrumienić na jasnozłoty kolor, wlać wraz z tłuszczem do masy mięsnej, dodać przyprawy i starannie wyrobić ręką. Jeżeli masa zbyt sucha,dodać trochę odcedzonego rosołu. Rondelek posmarować tłuszczem, włożyć do niego masę, ugnieść równomiernie łyżką i zapiec w gorącym piekarniku lub ugotowaćw parze w formie budyniowej. Pasztet ten jest smacznym dodatkiem do chleba. Podany na gorąco z sałatą warzywną może stanowić drugie danie. Można go też zapiec w kruchym cieście. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|