Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Galareta z ryby w foremkach Galareta z ryby w foremkach.jpg
Galareta z ryby w foremkach
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Galareta z ryby w foremkach

Podawać z cytryną, octem, sosem majonezowym, sosem tatarskim i pieczywem.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • koper, 2 łyżk.
  • ryba, 1.5 kg
  • sól, 1 szczypta
  • galareta, 1 l
  •  
Sposób przygotowania

Rybę sprawić, odciąć głowę i ogon, zdjąć filety z ośćmi, obciągnąć ze skóryposolić, odstawić. Ugotować wywar fe warzyw i odpadków ryby, odcedzić, posolić, zmierzyć zagotować. Filety podzielić na równe porcje (8—10 dkg), na wrzący wywar wkładaćpo kilka kawałków ryby, ugotować na brzegu kuchni (12—15 miń.), rybę wyjąćostrożnie i przytrzymując mięsa ręką ostrożnie wyciągnąć ości. Przygotować foremki lub jednakowe filiżanki, dno zwilżyć, nalać krzepnącej galarety, gdy zastygnie, ułożyć przybranie i porcję ryby znów zalać kilkoma łyżkami stygnącej galarety; gdy przybranie przylgnie do galarety w filiżance, zlać resztę galarety, zastudzić. Przed podaniem każdą foremkę zanurzyć na sekundę we wrzącej wodzie i natychmiast wyjąć, podważyć galaretę nożem odkrywając ją, wyłożyć półmisek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650