Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Pulpety ze szpiku

Podawać do flaczków po warszawsku lub do barszczu, rosołu.

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • majeranek, 1 szczypta
  • bułka tarta , 8 dag
  • białka, 3 szt.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • sól, 1 szt.
  • żółtka, 2 szt.
  • szpik, 12 dag
  •  
Sposób przygotowania

Surowy szpik wyjąć z kości, starannie rozetrzeć. Rozcierając dodać po jednym żółtku, sól, pieprz, majeranek, i natkę pietruszki. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pulpetów. Ubić pianę, wymieszać z żółtkami i bułką tartą, zrobić próbę, czy ciasto jest dość spoiste (jeżeli pulpet rozpływa się we wrzącej wodzie, dodać trochę bułki tartej). Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić wałek 2 cm grubości. Krajać na równe części, wyrabiać w mące małe knedelki, włożyć do wrzącej wody. Ugotować powoli, zrobić próbę. Gdy już ugotowane, odcedzić, przelać gorącą wodą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650