|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AbdulSzef Kuchni (1320) Pulpety ze szpikuPodawać do flaczków po warszawsku lub do barszczu, rosołu. Składniki:
Sposób przygotowaniaSurowy szpik wyjąć z kości, starannie rozetrzeć. Rozcierając dodać po jednym żółtku, sól, pieprz, majeranek, i natkę pietruszki. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pulpetów. Ubić pianę, wymieszać z żółtkami i bułką tartą, zrobić próbę, czy ciasto jest dość spoiste (jeżeli pulpet rozpływa się we wrzącej wodzie, dodać trochę bułki tartej). Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić wałek 2 cm grubości. Krajać na równe części, wyrabiać w mące małe knedelki, włożyć do wrzącej wody. Ugotować powoli, zrobić próbę. Gdy już ugotowane, odcedzić, przelać gorącą wodą. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|