Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Bukiet z młodych warzyw na spodzie z ciasta

Do tego wino i kolacja gotowa

Składniki:
  • pomidor, 1 szt.
  • koper, 1 łyżk.
  • cukier, 1 szczypta
  • kalarepa, 15 dag
  • fasola szparagowa, 25 dag
  • groszek zielony, 10 dag
  • marchew, 20 dag
  • kalafior, 50 dag
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 8 dag
  • jajka, 0.5 dag
  • żółtka, 1 dag
  • masło, 21 szczypta
  • mąka , 18 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto zarobić na 12 godzin przed sporządzeniem potrawy, aby sfermentowało i mogło wyrosnąć. Mąką posiekać z masłem, szybko zarobić ciasto z jajami i gęstą śmietaną, posolić. Gdy tylko składniki połączą się, nie wyrabiając dłużej ciasta, włożyć do miseczki oproszonej mąką, przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin. Przyrządzić młode warzywa: kalafior ugotować, osaczyć. Przyrządzić kalarepką młodą, marchewką z groszkiem. Fasolką ugotować, osaczyć. Pomidor opłukać, pokrajać w krążki lub cząstki, użyć do przybrania. Dno tortownicy wylepić grubo ciastem tak, aby zachodziło na boki tortownicy (do 3 cm wysokości). Gdy wszystkie warzywa kończą się gotować, ciasto wstawić do silnie na­grzanego piekarnika i upiec na kolor złocisty. Na gorące ciasto, wprost z pieca włożyć warzywa gatunkami po promie­niu kręgu z ciasta. Kalafior i fasolką skropić masłem z bułeczką, kalarepkę osypać koperkiem, potrawą przybrać pomidorem. Podawać natychmiast, dopóki gorące. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650