Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Zupy owocowe czyste

Najwięcej cukru trzeba dodać do zupy z wiśni lub agrestu

Składniki:
  • róża, 2 łyżk.
  • rokitnik, 15 dag
  • cukier, 20 dag
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • woda, 1.5 l
  • owoce, 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Owoce starannie opłukać, jagody wsypać do cedzaka i opłukać je pod bieżącą wodą. Owoców takich jak jabłka nie obierać, pokrajać na części. Wodę zagotować, włożyć owoce, ugotować szybko na silnym ogniu, pod przykryciem. Wywar odcedzić, owoce szybko przetrzeć przez włosiane sito, przelewając wywarem. Mąkę wymieszać, z zimną wodą. Wywar zagotować, wlać mąkę ziemniaczaną z wodą, zamieszać, zagoto­wać, dodać cukier do smaku. Zupę owocową czystą można podawać na gorąco lub po ostudzeniu. Studzić szybko, pod przykryciem, w zimnej wodzie. Sporządzać na krótko przed podaniem. Zupy owocowe o małej zawartości witaminy C uzupełnić dodatkiem owo­ców wysokowitaminowych. Podawać z grzankami, kluskami, ziemniakami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650