Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Sos waniliowy zaparzany

Mój ulubiony

Składniki:
  • mleko, 2 szkl.
  • wanilia w laskach, 0.25 szt.
  • cukier, 10 dag
  • żółtka, 5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować mleko. Utrzeć żółtka z cukrem i sproszkowaną wanilią, i zalewać po trochu wrzącym mlekiem ciągle ubijając żółtka. Gdy wszystko mleko wyjdzie, żółtka wstawić na naczynie z wrzącą wodą i ubijać na parze aż zgęstnieją, uważając, aby żółtka nie zważyły się (80°C); gdy masa zgęstnieje, zdjąć ją z pary i sos ostudzić mieszając. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650