Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Barszcz burakowy czysty na rosole Barszcz burakowy czysty na rosole.jpg
Barszcz burakowy czysty na rosole
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Barszcz burakowy czysty na rosole

Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • czosnek, 1 szt.
  • ziele angielskie, 2 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • koncentrat z buraków ćwikłowych, 0.1 l
  • cebula, 5 dag
  • włoszczyzna, 25 dag
  • mięso wołowe z kością, 50 dag
  • burak ćwikłowy, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Buraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, zetrzeć, zalać wrzącą wodą, dodać kwasku cytrynowego, kilka razy zagotować, odstawić. Gdy ostygnie, odcedzić, odcisnąć. Mięso i kości opłukać, zalać wodą, posolić, ugotować wywar, na dogotowaniu dodać oczyszczoną włoszczyznę pokrajaną na części, zrumienioną na płycie cebulę, przyprawy, wywar dogotować i odcedzić. Połączyć wywar z mięsa i buraków, dodać zakwas burakowy do smaku, sól, cukier do smaku (i roztarty czosnek). Podawać na talerzach lub w filiżankach. Przed wlaniem do filiżanek zebrać z barszczu tłuszcz. Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem, fasolę Jasiek, perłową ugotowaną osobno, ziemniaki. Do barszczu w filiżankach podaje się różnego rodzaju paszteciki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650