Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Blog #21364

Kucharz (720)

Puszysta babka Babci Marii, … czyli babka piaskowa

O tym jak gotowała moja babcia i jak próbuję jej dorównać. Dziś babka piaskowa jej przepisu...

Moja Babcia Maria słynęła z wielu rzeczy, ale najlepiej to robiła pierogi, makaron, szarlotkę, no i tę babkę. Przepisy na makaron, pierogi i babkę mojej babci dostałam od swojej mamy i próbuję dorównać mistrzyni Marii:) Niestety przepis na szarlotkę zaginął bezpowrotnie i smak dzieciństwa pozostanie jedynie w mej pamięci. Ech, co to była za szarlotka, mówię Wam … Nigdy potem takiej nie jadłam i nie zetknęłam się z takim przepisem:) Dwa cieniusieńkie, mięciusieńkie złote placuszki chyba z półkruchego ciasta (nie za słodkie), a w środku gruba warstwa musu jabłkowego. Wszystko posypane cieniutką warstwa cukru kryształowego … Babcia kroiła to ciasto w rąby lub prostokąty i dzieliła obficie między przybywające dzieci z wnukami:)
Przepisu jednak nie mam, więc dzisiaj puszysta babka babci Marii. Równie pyszna. Pojawiała się w okolicy świąt. Ja piekę na tzw. okrągło. Sprawdza się w podróżach, jako ciasto do kawki, super do pracy czy na uczelnię.

Co będzie potrzebne:
4 jaja
1 szklanka cukru
25 dkg mąki kartoflanej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
25 dkg dobrej margaryny margaryny
1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka kopiasta waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (opcjonalnie)

Jak wykonać:
Jaja, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę.
Mąki i proszek do pieczenia najpierw zmieszać razem, a następnie delikatnie dodawać do masy jajecznej i dobrze wymieszać.
W międzyczasie margarynę rozpuścić i jeszcze ciepłą wlać do ciasta. (Tak, ciepłą. Nawet bardzo ciepłą!). Dobrze wymieszać. Blachę typu keksówka smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułą, a następnie wlewamy ciasto. Piec w lekko nagrzanym piekarniku, ok. 140 stopni, a gdy ciasto podrośnie można zwiększyć temperaturę do 160, a następnie szybko do 180 stopni. Ostatnio nie używam termo obiegu. Po wyjęciu babeczka jest pachnąca, puszysta i pyszniutka :)

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650