Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Nagic Młodszy Kucharz (360)

Pieczenie i zapiekanie mięsa

Mięso przeznaczone do pieczenia powinno być najwyższej jakości, bez grubych powięzi i ścięgien, a także niezbyt tłuste (przy pieczeniu bardziej tłustego mięsa powstają duże ubytki). Na jakość potrawy wpływa również dojrzałość mięsa, często zatem przed pieczeniem mięso marynuje się w warzywach lub zaprawie z octu. Czasu pieczenia nie powinno się przedłużać, kawałek mięsa wagi do 2 kg wymaga pieczenia przez około 1/2 godziny. Mięso przeznaczone do pieczenia należy pobić tłuczkiem posolić, oprószyć mąką, obrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu n; patelni, przełożyć do odpowiedniego wielkością naczynia, oblać tłuszczem pozostałym ze smażenia, wstawić do piekarnika i piec, polewając tłuszczem. Mięso można również piec bez obrumienienia, ale wówczas przeć włożeniem do piekarnika należy je oblać gorącym tłuszczem. Tempera­tura piekarnika dla mięsa nie obrumienionego z początku powinna wy­nosić 200 °C. Po obrumienieniu należy ją obniżyć do 180°C. W czasie pieczenia należy mięso polewać sosem utworzonym z pieczenia, a wy­parowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso przy nakłuciu wydziela przezroczysty złotawy sok, a widelec wchodzi do tkanki mięsnej bej wielkiego oporu, mięso jest upieczone. Mięso po angielsku, które ma być wewnątrz niedopieczone i zachować barwę różową lub krwawą, osmaża się na bardzo gorącym tłuszczu oraz piecze w bardzo gorącym piekarni­ku. Polewanie sosem w czasie pieczenia jest konieczne. Tego rodzaju potrawy sporządza się z mięsa najlepszej jakości. Gotowane, smażone, pieczone mięso można zapiekać w różnych sosach, jak beszamelowy, chrzanowy itp. Zapieka się na półmiskach ogniotrwa­łych lub w płaskich rondlach. Przyrządzone i pokrajane mięso układa się na posmarowanym półmisku, zalewa sosem i posypuje tartym pod­puszczkowym serem (tylżyckim, ementalskim) lub skrapia masłem z tar­tą bułką. Krótko się zapieka w nagrzanym piekarniku. Gdy powierzchnia sosu zrumieni się, należy wyjąć potrawę i zaraz podawać.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650