|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie:
Nagic
Młodszy Kucharz (360)
Pieczenie i zapiekanie mięsaMięso przeznaczone do pieczenia powinno być najwyższej jakości, bez grubych powięzi i ścięgien, a także niezbyt tłuste (przy pieczeniu bardziej tłustego mięsa powstają duże ubytki). Na jakość potrawy wpływa również dojrzałość mięsa, często zatem przed pieczeniem mięso marynuje się w warzywach lub zaprawie z octu. Czasu pieczenia nie powinno się przedłużać, kawałek mięsa wagi do 2 kg wymaga pieczenia przez około 1/2 godziny. Mięso przeznaczone do pieczenia należy pobić tłuczkiem posolić, oprószyć mąką, obrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu n; patelni, przełożyć do odpowiedniego wielkością naczynia, oblać tłuszczem pozostałym ze smażenia, wstawić do piekarnika i piec, polewając tłuszczem. Mięso można również piec bez obrumienienia, ale wówczas przeć włożeniem do piekarnika należy je oblać gorącym tłuszczem. Temperatura piekarnika dla mięsa nie obrumienionego z początku powinna wynosić 200 °C. Po obrumienieniu należy ją obniżyć do 180°C. W czasie pieczenia należy mięso polewać sosem utworzonym z pieczenia, a wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso przy nakłuciu wydziela przezroczysty złotawy sok, a widelec wchodzi do tkanki mięsnej bej wielkiego oporu, mięso jest upieczone. Mięso po angielsku, które ma być wewnątrz niedopieczone i zachować barwę różową lub krwawą, osmaża się na bardzo gorącym tłuszczu oraz piecze w bardzo gorącym piekarniku. Polewanie sosem w czasie pieczenia jest konieczne. Tego rodzaju potrawy sporządza się z mięsa najlepszej jakości. Gotowane, smażone, pieczone mięso można zapiekać w różnych sosach, jak beszamelowy, chrzanowy itp. Zapieka się na półmiskach ogniotrwałych lub w płaskich rondlach. Przyrządzone i pokrajane mięso układa się na posmarowanym półmisku, zalewa sosem i posypuje tartym podpuszczkowym serem (tylżyckim, ementalskim) lub skrapia masłem z tartą bułką. Krótko się zapieka w nagrzanym piekarniku. Gdy powierzchnia sosu zrumieni się, należy wyjąć potrawę i zaraz podawać. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|