Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Portalkucharski Złoty Szef Kuchni (4920)

Moc tradycji w czasie świąt, czyli o bożonarodzeniowych wypiekach

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Z melancholią wspominamy wszystkie poprzednie uroczystości. Ich zapachy, smaki i klimat. Punktem kulminacyjnym zawsze jest wigilijna kolacja i tradycyjne potrawy, które znajdują się na stole. Wśród nich na pewno muszą znaleźć się słodkości. Jak wy przygotowujecie je na swoje święta?

Bożonarodzeniowe zapachy
Świąteczne wypieki kojarzą się nam przede wszystkim z przyjemnym zapachem wypełniającym cały dom. Aromat kakao, przyprawy piernikowej i cynamonu od zawsze przypomina nam święta. Najpierw przygotowujemy tradycyjne pierniki, a później babki i makowce. Zapach to pierwsze co przychodzi nam do głowy, kiedy wspominamy święta.


Tradycyjna receptura
Kluczem do sukcesu od zawsze był sprawdzony przepis. Nie byle jaki, ale ten od babci czy prababci, dzięki któremu nie tylko jesteśmy dumni z efektu końcowego, ale także dzięki niemu czujemy moc pokoleń. Przekazywanie sobie rodzinnych tradycji to piękny rytuał, który doceniamy dopiero po latach. Jeśli posiadacie babcine przepisy na świąteczne wypieki- koniecznie przygotujcie je na te święta.

Niezastąpione formy do pieczenia
Niestety przepis to nie wszystko. Nawet jeśli idealnie odmierzymy proporcje, nasze słodkości nie wyrosną bez odpowiedniego sprzętu do pieczenia. Wcześniej warto przewietrzyć nasze szafki i przygotować podstawowe elementy, które będą nam potrzebne. To idealny moment, ponieważ mamy jeszcze czas na dokupienie niektórych elementów.
Więcej form do pieczenia znajdziesz tutaj.

Co warto mieć w kuchni?
Najważniejsza jest oczywiście blacha do pieczenia, na której wyłożymy pierniki. Następnie musimy zadbać o silikonową formę do babki. Możemy wybrać także model wykonany ze stali węglowej, który jest odporny na zarysowania. Podczas przygotowywania różnego rodzaju ciast możemy użyć silikonowej formy do tarty oraz dużej formy do pieczenia. Najlepiej wybierać elementy, które są odporne na różnego rodzaju uszkodzenia oraz te, które możemy umyć w zmywarce.

Magia oczekiwania
Kiedy nasze sprzęty do pieczenia są już w komplecie, pozostaje nam jedynie oczekiwanie na świąteczne pieczenie. Nie zapomnijcie, że pierniki musimy przygotować odpowiednio wcześniej, aby mogły one zmięknąć do wigilii. Warto w tym czasie zadbać także o zastawę stołową i patery, na których wyłożymy nasze ciasta. To także najwyższy czas na przygotowanie świątecznych dekoracji. Dzięki tradycyjnym przepisom i wspaniałemu klimatowi te święta będą wyjątkowe także dla was.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4920
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650