Masło orzechowe - przepis na zdrową przekąskę
Masło orzechowe może nam się kojarzyć ze Stanami Zjednoczonymi, z amerykańskimi filmami, w których aktorzy wprost się nim zajadają. Owszem, ten produkt jak najbardziej jest popularny w owym kraju, ale nie tylko. zawitał do naszego kraju i możemy go spotkać w sklepach. W niektórych okazjonalnie, w innych w asortymencie stałym.
Zdrowa przekąska z masła orzechowego
Masło orzechowe to przepis na bardzo zdrową przekąskę, lecz jednocześnie wysokokaloryczne danie. Masło orzechowe zawiera spore ilości tłuszczu. Musimy, jednakże zaznaczyć, że mamy do czynienia ze zdrowym tłuszczem, a tym samym warto jest umieścić ów produkt w naszej diecie. Aby mieć pewność, że masło orzechowe, które spożywamy jest wysokiej jakości, nie zawsze musimy kupić je w sklepie, ale również możemy go samodzielnie wykonać. Dlaczego?
Przede wszystkim będziemy dokładnie wiedzieli co znajduje się w środku, a poza tym również wykonamy go z takich orzechów, jakie będą dla nas najlepsze i jakie najbardziej lubimy. Podwójna korzyść.
Przepis na masło orzechowe
Powstaje w tym miejscu pytanie o masło orzechowe przepis. Nic prostszego, ponieważ tak naprawdę wystarczy nam zmiksować w blenderze same orzechy, a jeśli nam zależy na konkretnym ich wydźwięku smakowym, to możemy po prostu dodać tam cukru bądź też soli. Jak najbardziej polecamy, jednakże masło orzechowe bez cukru, które będzie nadawało się dla każdego, które będzie dla nas zdecydowanie bardziej zdrowe i które równocześnie nie będzie miało żadnego wpływu na przyrost naszej tkanki tłuszczowej.
To oczywiste, że nie możemy tego produktu spożywać w nadmiernych ilościach, że nie powinniśmy sięgać po nie każdego dnia na każdy posiłek i pomiędzy posiłkami, ponieważ wówczas nie będziemy mogli mówić o pozytywnym jego wpływie na nasz organizm, ale jeśli będzie ono traktowane jako okazjonalna przekąska, to jak najbardziej będzie to pozytywne zjawisko, jak najbardziej będziemy mogli powiedzieć, że jest to zdrowe masło orzechowe. Orzechy cechują się ogromną ilością witamin, zaś niewielka ilość cukru nie wpłynie negatywnie na walory zdrowotne produktu.
Różnego rodzaju masło orzechowe
Możemy w tym miejscu zapytać jeszcze o to, z jakich orzechów stworzyć ten produkt? To, co spotykamy w sklepach, wykonane jest z różnego rodzaju orzechów, ale jeśli chodzi o masło orzechowe domowej roboty, to można do jego produkcji użyć orzechów ziemnych, orzechów arachidowych, nerkowców lub jakichkolwiek innych, jakie mamy dostępne i jakie nam najbardziej smakują. Jedząc masło orzechowe warto wybrać takie, aby było smaczne, by móc delektować się nim, w zupełnie taki sam sposób jak na wspomnianych nieco wyżej amerykańskich filmach. W naszym kraju przekąska ta być może nie jest jeszcze tak mocno popularna jak i w niektórych innych, aczkolwiek warto na nią stawiać, gdyż jak najbardziej musimy powiedzieć, że masło orzechowe jest bardzo zdrowe, zawiera szereg witamin oraz składników mineralnych. Smakować będzie zarówno dorosłym, jak i dzieciom.