|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie:
Nagic
Młodszy Kucharz (360)
Owoce bez cukru w butelkachTym sposobem mogą być konserwowane: porzeczki czarne, czerwone lub białe, czarne jagody, poziomki, maliny, agrest, wiśnie, czereśnie, borówki, żurawiny, jeżyny, rokitnik. Owoce umyć, osaczyć, przebrać, usunąć szypułki itp., nakładać do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku butelek, najlepiej o pojemności 3/4 l, dobrze wstrząsając, aby jak najwięcej owoców się zmieściło. Nie napełniać butelek po sam korek, ale pozostawić około 2 cm wolnej przestrzeni od otworu butelki. Na otwory butelek nałożyć ukośnie korki, tak aby w czasie pasteryzacji para mogła swobodnie uchodzić. Można również butelki lekko zakorkować, ale w tym przypadku szyjkę butelki wraz z korkiem należy obwiązać sznurkiem w celu przytrzymania korka. Przygotować do pasteryzacji aparat Wecka albo naczynie z drewnianą lub papierową wkładką na dnie, wstawić do niego butelki, napełnić naczynie wodą, tak aby sięgała ona do 3/4 wysokości butelek. Naczynie przykryć i ogrzewać, aż do zagotowania wody, utrzymując w stanie wrzenia przez 20 minut. Nałożone na butelki korki wcisnąć, butelki hermetycznie zamknąć. Wyjąć butelki z wody, ustawić na stolnicy lub na stole, korki docisnąć i mocno obwiązać sznurkiem. Przestudzone butelki zamknięte korkami zalakować lub zaparafinować. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu. W zimie używać na kisiele, kompoty, galaretki itp. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|