Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Wino z ryżu 20100809006.jpg
Wino z ryżu
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Wino z ryżu

Szybkie wino o każdej porze roku

  • Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • rodzynki, 10 dag
  • gałka muszkatołowa, 2 szt.
  • tymianek, 1 szczypta
  • piołun, 1 szczypta
  • cytryna, 2 szt.
  • drożdże, 8 dag
  • cukier, 3 kg
  • ryż , 1 kg
  • woda, 7 l
  • cynamon, 1 szczypta
  • ziele angielskie ziarnka, 8 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Przegotować wodę i rozpuścić w niej cukier - ostudzić. W części wody rozpuścić świeże drożdże. Przepłukać ryż wrzucić do gąsiora na wino, zalać wodą z cukrem i drożdżami. Sparzyć cytryny podzielić na ćwiartki - wrzucić do gąsiora. Dodać zioła i startą gałkę muszkatołową. Dorzucić rodzynki. Gąsior zatkać rurką fermentacyjną - powinno od razu zacząć pracować i trzymać 6 tygodni w ciepłym miejscu (25 stopni). Następnie zlać znad osadu i odstawić na 2 tygodnie do dofermentowania. Zlać do butelek. Przy ostatniej produkcji dodałam nieco mniej cukru i wyszło równie dobre. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650