|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Wino z ryżuSzybkie wino o każdej porze roku
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzegotować wodę i rozpuścić w niej cukier - ostudzić. W części wody rozpuścić świeże drożdże. Przepłukać ryż wrzucić do gąsiora na wino, zalać wodą z cukrem i drożdżami. Sparzyć cytryny podzielić na ćwiartki - wrzucić do gąsiora. Dodać zioła i startą gałkę muszkatołową. Dorzucić rodzynki. Gąsior zatkać rurką fermentacyjną - powinno od razu zacząć pracować i trzymać 6 tygodni w ciepłym miejscu (25 stopni). Następnie zlać znad osadu i odstawić na 2 tygodnie do dofermentowania. Zlać do butelek. Przy ostatniej produkcji dodałam nieco mniej cukru i wyszło równie dobre. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|