Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Masło ghee CIMG3744.jpg
Masło ghee
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246)

Masło ghee

Bardzo zdrowy tłuszcz, polecam wszystkim dla lepszego zdrowia

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
Składniki:
  • masło, 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Do zrobienia masła Ghee potrzebne jest 2 do 4 kostek masła świeżego (nie solonego) z kwaśnej śmietany może być dobrej klasy masło extra. Masło pokroić w drobniutkie kawałeczki włożyć do garnka. Następnie zalać je zimną wodą i odcedzić, powtarzać tę czynność, aż odlewana woda będzie czysta i tym samym wypłukane dostaną resztki mleka (śmietany).Następnie topić masło na bardzo małym ogniu od 1 do 4 godzin (nie przeraźcie się - naprawdę warto!). 1 godzina topienia to absolutne minimum (wychodzi 2,5 - 3 godz.) Dlatego trzeba sobie zarezerwować sobotę lub wieczór :) W trakcie topienia masła musi w 100% odparować woda, która się w nim znajduje. Czy woda odparowała w 100% i masło jest gotowe sprawdzamy w następujący sposób: do masła dajemy 1 kroplę wody jeśli usłyszymy taki sam dźwięk jak byśmy wlali 1 kroplę wody na rozgrzany blat kuchni to masło jest gotowe i dłużej nie trzeba go już topić. Po prostu jak masło jest gotowe przestaje szumieć.Dalej przygotowujemy wyparzony słoik lub naczynie kamienne i przecedzamy masło przez ściereczkę lnianą lub bawełnianą (albo przez papierowy filtr do kawy) ,zakręcamy pokrywką. Masło ma bardzo duży okres przydatności do spożycia. Nie trzymamy go w lodówce! Tylko w ciemnym naczyniu , zakręcone lub przykryte ( żeby się nie utleniało )do codziennego użycia przekładamy masło do małego pojemnika , bo często zapominamy zakrywać . Tak przyrządzone masło ghee używamy do duszenia warzyw, pieczenia, jako dodatek smakowy do potraw, można na nim ugotować zupę warzywną, do kanapek (daje niesamowity smak).Przepis na to masło podany przez dr Z.Kubata i wzięty z www.klinika-zdrowia.com 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650