Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Babka piaskowa Babka piaskowa.jpg
Babka piaskowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Babka piaskowa

Z tego ciasta można także sporządzić placek pod torty z różnymi nadzie­niami.

  • na Wielkanoc
Składniki:
  • żółtka, 5 szt.
  • masło, 20 dag
  • cukier puder, 20 dag
  • białka, 5 szt.
  • mąka pszenna, 10 dag
  • mąka ziemniaczana, 10 dag
  • wanilia, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Formę posmarować masłem, posypać mąką. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu cukru, na końcu do­mieszać wanilię, proszek spulchniający. Ubić pianę.P o 20 minutach ucierania wyłożyć na masę pianę, posypać mąką ziemnia­czaną i pszenną, wymieszać lekko, ciasto wyłożyć do formy i upiec w piecu dobrze ogrzanym (ok. 40 min.). Po upieczeniu, gdy trochę przestygnie, wyłożyć. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650