|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855) Zrazy grzyboweProponuje dodać kilka suszonych grzybów Składniki:
Sposób przygotowaniaMięso opłukać, usunąć błony i pokrajać na 4 części w poprzek włókien, a następnie rozbić je tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować z nich możliwie regularne, okrągłe lub owalne plastry grubości ok. l cm. Osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Smalec rozgrzać silnie na patelni i obsmażyć zrazy z obydwu stron; przełożyć je do szerokiego rondla, zalać wodą (pół szklanki) i dusić pod przykryciem. Cebulę pokrajać w plasterki, usmażyć w pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa wraz z przyprawami i pokrojonymi pieczarkami. Dusić mięso do miękkości, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Zrazy podaje się w sosie naturalnym, otrzymanym podczas duszenia, z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz z surówką lub gotowaną jarzyną. Zależnie od rodzaju mięsa, zastosowanych przypraw oraz dodatków do sosu naturalnego można przygotować różne warianty zrazów. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|