Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Wino z ryżuSzybkie wino o każdej porze roku |
Stopień trudności: Łatwe
rodzynki, 10 dag
gałka muszkatołowa, 2 szt.
tymianek, 1 szczypta
piołun, 1 szczypta
cytryna, 2 szt.
drożdże, 8 dag
cukier, 3 kg
ryż , 1 kg
woda, 7 l
cynamon, 1 szczypta
ziele angielskie ziarnka, 8 szt.
Przegotować wodę i rozpuścić w niej cukier - ostudzić. W części wody rozpuścić świeże drożdże. Przepłukać ryż wrzucić do gąsiora na wino, zalać wodą z cukrem i drożdżami. Sparzyć cytryny podzielić na ćwiartki - wrzucić do gąsiora. Dodać zioła i startą gałkę muszkatołową. Dorzucić rodzynki. Gąsior zatkać rurką fermentacyjną - powinno od razu zacząć pracować i trzymać 6 tygodni w ciepłym miejscu (25 stopni). Następnie zlać znad osadu i odstawić na 2 tygodnie do dofermentowania. Zlać do butelek. Przy ostatniej produkcji dodałam nieco mniej cukru i wyszło równie dobre.