Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kaczka lub gęś pieczona z jabłkami Kaczka lub gęś pieczona z jabłkami.jpg
Kaczka lub gęś pieczona z jabłkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Kaczka lub gęś pieczona z jabłkami

Drób nadziany jabłkami nie wysycha w czasie pieczenia, pozostaje soczysty.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • cukier, 1 łyżecz.
  • słonina, 7 dag
  • kaczka , 1 szt.
  • jabłko, 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kaczkę oskubać, opalić, przechować w porcelanowym naczyniu 2—5 dni. W dniu pieczenia kaczkę sprawić, opłukać i nasolić na 2 godziny. Gęś dojrzewa do 7 dni. Przed pieczeniem najpierw ją namoczyć, później natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą na 2 godziny. Opłukać jabłka, pokrajać na części. Słoninę pokrajać na cienkie, szerokie płaty. Kaczkę nałożyć jabłkami, obsypać kminkiem, obłożyć słoniną (dla przy­trzymania słoniny kaczkę owinąć sznurkiem), położyć na brytfannie. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec l—1.5 godziny, podlewając sosem, sos skrapiać wodą. Gęś piec 2—2,5 godziny. Aby się zanadto nie zrumieniła, przykryć w porę drugą brytfanną i dopiec do miękkości. Gdy kaczka miękka, wyjąć ją, wybrać jabłka, mięso pokrajać i ułożyć nagorącym półmisku, półmisek obłożyć jabłkami, obsypać je cukrem; sos podaćosobno w sosjerce. Podawać z ziemniakami i kapustą białą lub czerwoną zasmażoną. Drób nadziany jabłkami nie wysycha w czasie pieczenia, pozostaje soczysty. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650