|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Kaczka lub gęś pieczona z jabłkamiDrób nadziany jabłkami nie wysycha w czasie pieczenia, pozostaje soczysty.
Składniki:
Sposób przygotowaniaKaczkę oskubać, opalić, przechować w porcelanowym naczyniu 2—5 dni. W dniu pieczenia kaczkę sprawić, opłukać i nasolić na 2 godziny. Gęś dojrzewa do 7 dni. Przed pieczeniem najpierw ją namoczyć, później natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą na 2 godziny. Opłukać jabłka, pokrajać na części. Słoninę pokrajać na cienkie, szerokie płaty. Kaczkę nałożyć jabłkami, obsypać kminkiem, obłożyć słoniną (dla przytrzymania słoniny kaczkę owinąć sznurkiem), położyć na brytfannie. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec l—1.5 godziny, podlewając sosem, sos skrapiać wodą. Gęś piec 2—2,5 godziny. Aby się zanadto nie zrumieniła, przykryć w porę drugą brytfanną i dopiec do miękkości. Gdy kaczka miękka, wyjąć ją, wybrać jabłka, mięso pokrajać i ułożyć nagorącym półmisku, półmisek obłożyć jabłkami, obsypać je cukrem; sos podaćosobno w sosjerce. Podawać z ziemniakami i kapustą białą lub czerwoną zasmażoną. Drób nadziany jabłkami nie wysycha w czasie pieczenia, pozostaje soczysty. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|