Tekst i zdjęcie: AncyS - Szef Kuchni (1305)

Kaczka lub gęś pieczona z jabłkami

Drób nadziany jabłkami nie wysycha w czasie pieczenia, pozostaje soczysty.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

cukier, 1 łyżecz.

słonina, 7 dag

kaczka , 1 szt.

jabłko, 30 dag

Sposób przygotowania:

Kaczkę oskubać, opalić, przechować w porcelanowym naczyniu 2—5 dni. W dniu pieczenia kaczkę sprawić, opłukać i nasolić na 2 godziny. Gęś dojrzewa do 7 dni. Przed pieczeniem najpierw ją namoczyć, później natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą na 2 godziny. Opłukać jabłka, pokrajać na części. Słoninę pokrajać na cienkie, szerokie płaty. Kaczkę nałożyć jabłkami, obsypać kminkiem, obłożyć słoniną (dla przy­trzymania słoniny kaczkę owinąć sznurkiem), położyć na brytfannie. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec l—1.5 godziny, podlewając sosem, sos skrapiać wodą. Gęś piec 2—2,5 godziny. Aby się zanadto nie zrumieniła, przykryć w porę drugą brytfanną i dopiec do miękkości. Gdy kaczka miękka, wyjąć ją, wybrać jabłka, mięso pokrajać i ułożyć nagorącym półmisku, półmisek obłożyć jabłkami, obsypać je cukrem; sos podaćosobno w sosjerce. Podawać z ziemniakami i kapustą białą lub czerwoną zasmażoną. Drób nadziany jabłkami nie wysycha w czasie pieczenia, pozostaje soczysty.