Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kotlety jajeczne 1730_6_440x300.jpg
Kotlety jajeczne
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gabrysia21Młodszy Kucharz (230)

Kotlety jajeczne

na obiad:)

  • Czas przygotowania: do 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: smażone
  • Liczba porcji: cztery
  • dieta
Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • kapusta pekińska , 0 uncja
  • brązowy ryż, 3 łyżk.
  • natka pietruszki, 2 łyżk.
  • sól, 0 uncja
  • mielony pieprz, 0 uncja
  •  
Sposób przygotowania

5 jajek gotujemy na twardo, w tym czasie przygotowujemy kuskus.Ugotowane jajka rozdrobnić widelcem, im drobniej tym lepiej.Dodać pekinkę, kuskus, pietruszkę i resztę przypraw. Mieszać i próbować czy już dobre w smaku. Po doprawieniu wbijamy jajka, które pełnią funkcję spoiwa. Masa ma być gęsta i kleista.• Opcjonalnie można dodać 0,5 drobniutko posiekanej czerwonej papryki.Kotleciki nakładać łyżką, na łyżce ubić masę dłonią(wychodzi kształt jajka), zsunąć na patelnię i delikatnie spłaszczyć i uformować. Smażyć na złoto z obu stron.Smażyć na suchej patelni teflonowej na średnim ogniu(można smażyć na oliwie, ale trudniej formuje się kotleciki, poza tym zanika smak soli i trzeba dać jej dużo więcej).Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub innymi dipami.Są alternatywą dla kanapek. Przydają się w momencie jak złapie nas mały głód. ;)Dobre na zimno(raczej temp. pokojowa niż prosto z lodówki, ale i takimi nie gardzę) i na ciepło. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650